Bí quyết viết bài luận về lý do ứng tuyển vào trường

Bài luận nhằm giúp thuyết phục trường vì sao bạn yêu thích trường và thấy phù hợp với trường và ngược lại, trường phù hợp với mình. Chủ đề này rất phổ biến và có mặt ở hầu hết các bài luận phụ của các trường đại học Mỹ, tuy nhiên cũng là dạng luận tương đối “khó nhằn”. Hãy cùng APUS tìm hiểu những lưu ý và các bước để có thể hoàn thành bài luận này.

1. 6 sai lầm thường gặp khi viết bài luận chọn trường

Học sinh thường hay mắc phải 6 lỗi sau:

 • Viết về những thứ quá chung chung như địa điểm của trường, thứ hạng hay danh tiếng: Đây là những thông tin ai cũng có thể nói được, và không nêu bật được điểm riêng của bạn cũng như toát rõ ý vì sao bạn phù hợp với trường.
 • Chỉ dùng cảm xúc để diễn tả: Bạn không thể chỉ nói rằng “Em bước vào trường và em thấy đây đúng là nơi dành cho mình” bởi nó cũng không giúp trường biết tại sao bạn phù hợp với ngôi trường này.
 • Nhấn mạnh những thứ như linh vật, màu sắc, những người đóng vai trò quan trọng trong trường: Cũng tương tự lỗi số 2, đây cũng là một cách viết rất chung chung.
 • Nhắc lại y chang những gì được viết trong tờ rơi và website giới thiệu về trường: Nhiều khi người đọc bài luận của bạn lại chính là người viết những dòng mà bạn copy trên website hoặc tờ rơi. Điều này cũng không khiến trường có ấn tượng về việc bạn thích hợp là sinh viên của trường.
 • Mô tả những hoạt động nổi tiếng của trường: Nếu chỉ google tên trường và viết vào bài luận các hoạt động nổi tiếng ở trường, tương tự, thí sinh nào cũng có thể làm được điều này.
 • Cho rằng bài luận này chỉ là bài để mô tả trường: Đừng nên vậy, hãy nghĩ rằng câu hỏi của bài luận phải là “Tại sao bạn phù hợp với trường?” và mô tả kĩ bạn phù hợp với từng mảng mà bạn ấn tượng về trường như thế nào. Lưu ý rằng, trong “Why us” thì “us” không phải chỉ mỗi trường, mà “us” là sự kết nối giữa trường và bạn.

2. Các bước viết luận

Bước 1: Nghiên cứu, tìm hiểu kĩ về trường 

 • Xem thật kỹ website của trường, click vào từng mục, từ chương trình, khóa học cho tới từng hoạt động nhỏ làm bật lên sự khác biệt của trường.
 • Đọc đánh giá từ chuyên gia: Sau đây là một vài nguồn hay như The Best 376 Colleges (Princeton Review).
 • Đọc đánh giá từ sinh viên: Các bạn sinh viên có thể nói những điều mà các chuyên gia không nói cho bạn biết, hãy đọc thật nhiều để hiểu về trường hơn.
 • Tham quan trường (trực tiếp hoặc qua mạng): Nếu bạn không thể tham quan trực tiếp, hãy thử xem trên 1 số trang nguồn như:

www.campusreel.org hay www.youtube.com 

hoặc Website của từng trường

Hãy thử so sánh ít nhất 5 trường với nhau để hiểu được sự khác biệt của từng trường.

 • Liên hệ với nhân viên tuyển sinh của trường: Đây là cách rất tốt để tìm hiểu thêm về trường, giúp bạn có thêm dữ kiện cho bài luận (Bạn thậm chí có thể viết trong bài luận là “When I spoke to so-and-so in the Admissions Office, she told me…” và biết đâu người nói chuyện với bạn chính là người sẽ đọc bài luận của bạn.

Hãy nhớ rằng, hãy suy nghĩ kĩ về những gì định hỏi, đừng hỏi những điều mà bạn có thể goolge trong 5 phút.

 • Nói chuyện với một sinh viên hiện đang học tại trường. Lưu ý đừng hỏi chung chung như “Anh thấy trường này thế nào?” hay hỏi những câu đóng như “Anh có thích trường không?”. Hãy đặt những hỏi mở để khơi gợi nhiều dữ kiện.
 • Đọc đề cương môn học: Hãy đọc phần mô tả các khóa học và khung các bài học trong môn học để hiểu hơn về các môn trong trường. Bạn có thể dùng nó để “khoe” việc tìm hiểu kĩ của mình trong bài luận đấy, ví dụ “When I read Professor [X]’s syllabus for her Class in [Y], I was intrigued by the possibility of exploring [Z], in particular…” 

Bước 2: Chỉ ra điều mình muốn và những gì trường có

Hãy tạo 1 bảng chia thành 2 cột, 1 cột là những điều mình muốn, và 1 cột là những gì mà trường có. Công thức chính là: A (thông tin về trường) + B (điều đó kết nối với những gì bạn muốn thế nào) = Một câu mô tả về lí do chọn trường hoàn hảo. Hãy nhớ rằng câu hỏi lý do chọn trường cũng chính là cơ hội để thể hiện sở thích/ kỹ năng/ đam mê của bạn, hãy tận dụng!

Hãy xem ví dụ ở bảng sau:

Bước 3: Chọn hướng viết

 

 • Hướng 1: Liệt kê ra các lý do

 

Hãy liệt kê khoảng 10 – 15 lý do và kết nối các lý do đó lại một cách rõ ràng, mạch lạc. Có thể bạn sẽ không dùng đến hết 10 – 15 lý do đó nhưng việc tìm hiểu để ra được số lượng đó sẽ giúp bạn có nhiều lựa chọn và bắt đầu một bài luận tốt. Đặc biệt, hãy lưu ý nội dung bài luận nên bao gồm 50% nội dung là về trường và 50% nội dung là về bạn để có sự cân bằng. Hãy tham khảo bài luận sau về lý do chọn trường Michigan, đây là bài luận đi theo hướng liệt kê các lý do và đảm bảo được sự cân bằng trong nội dung về trường và về bản thân sinh viên:

The Why Michigan “Why this College” Essay Example

Prompt: Describe the unique qualities that attract you to the specific undergraduate College or School (including preferred admission and dual degree programs) to which you are applying at the University of Michigan. How would that curriculum support your interests? (500 word limit)

Mark Twain was a steamboat pilot. Agatha Christie was a nurse. Robert Frost was a light bulb filament changer. The best writers do not only write beautifully, but also integrate their personal experiences and knowledge outside the world of literature. By combining the study of literature, media and perhaps law, I believe the University of Michigan will provide the education necessary for me to evolve as a journalist.

A journalist cannot reach the peak of his craft if his knowledge of literature and critical thinking skills are weak, which is why I’m excited to explore what the Department of English has to offer. I look forward to courses such as Academic Argumentation and Professional Writing, as I believe these will provide me with a firm basis in journalistic writing technique and improve my abilities to write analytically and develop well-supported arguments. Furthermore, the Professional Writing course will teach me how to write in a concise, straightforward style, a skill vital to a journalist.

At The College of Literature, Science, and the Arts, I will be able to apply the skills learned in class with media studies in and beyond the classroom. The Honors Program provides an opportunity for independent research into the field of mass media, which will allow for intensive group studies and in-depth research opportunities, and the superb networking opportunity provides the chance to meet and engage with prominent figures in media-related studies, which will provide a deeper insight and knowledge into the field. Outside the classroom, I can see myself writing scripts for the student-run television station WOLV-TV, or composing headlines for The Michigan Daily.

And although journalism is the path I’m currently on, I want to remain open to other opportunities I may encounter at UM. The Pre-Law Advising Program is interesting because I want to explore the intricacies of law and policies that govern this world. I believe that the judicial role of a lawyer is closely related to the expository skills of a writer, and I look forward to exploring this new field of study that wasn’t offered in my high school education.

But all these are what UM has to offer me. I realize that, as a member of the UM community, I’ll want to give back as well. The various volunteer programs offered by Volunteers Involved Every Week appeals to me, as does the possibility of volunteering at the Boys and Girls Club of Southern Michigan, as I have previous experience with elementary school teaching. And as an international student, I know the pains of learning English as a second language. I believe I can contribute to the ESL teaching program either at UM or abroad, and see this as an opportunity to have an impact not only at UM, but in Washtenaw County and beyond. (466 words)

 

 • Hướng 2: Viết 3 – 5 lý do ấn tượng nhất

 

Chọn ra 3 – 5 điểm đặc biệt làm trường khác với các trường còn lại, sau đó mô tả chi tiết rằng bạn phù hợp/liên quan thế nào với từng điểm đó. Cách này giúp bạn thể hiện bản thân được nhiều hơn nhưng cũng khó viết hơn bởi không dễ để tìm ra những điểm thực sự làm trường này khác với các trường còn lại. Tuy nhiên, hãy thử tìm hiểu thật kĩ, hoặc bạn có thể trực tiếp hỏi nhân viên tuyển sinh của trường. Hãy tham khảo bài luận sau để hiểu rõ hơn về cách viết này:

The Why Cornell “Why this College” Essay Example

Prompt: Students in Arts and Sciences embrace the opportunity to delve into their academic interests, discover new realms of intellectual inquiry, and chart their own path through the College. Tell us why the depth, breadth, and flexibility of our curriculum are ideally suited to exploring the areas of study that excite you. (Word limit: 650)

Whenever I have time on my hands, I hook myself up to my EEG and analyze my brain waves. Or if I am feeling slightly less adventurous, I am reading about the latest neuroscience trends in ScienceDirect or NCBI PubMed. I want to spend my life studying, understanding, and helping to fix the human brain.

I bought my EEG online two years ago for about $150 and have used it to compare the beneficial effects of both circadian and non-circadian sleep on the brain by analyzing the number of clear peaks in a 3-minute interval of a theta wave. But just counting the peaks is not the best way to measure the benefits. I look forward to gaining a deeper understanding of the fundamentals of neurophysiology (as well as working with better equipment) in courses like Principles of Neurophysiology. As someone who has long been passionate about neurotechnology, the fact that Cornell is unique in offering classes devoted specifically to the field is very important to me.

I would also like to be able to contribute my experiences with neurotechnology to support the cutting edge research in Cornell’s brand new NeuroNex Hub. I would love to work with Dr. Chris Xu in expanding the current three-photon microscope to be applied on various animal models. I also look forward to helping Dr. Chris Schaffer, whose research on deep neural activity is not being done anywhere else in the world. I freak out at the possibility of helping him develop a tool to look at multiple brain areas at the same time. 

Though I have long aspired to study at Cornell, when I visited and sat in on Neurobiology and Behavior II, it made me all the more determined. I found Professor Christiane Linster’s presentation on synaptic plasticity absolutely riveting. Her animations of neurotransmitters crossing a synapse and new synapses forming in neuron clusters kept her students engaged in a way I have not seen in any other classrooms. I want to go to Cornell because of teachers like her.  

During my visit I also enjoyed talking with Kacey about her experiences in the college scholars program. I loved that she had studied the effects of circus and gymnastic performances, like Cirque Du Soleil, on therapy for children with neurological disabilities. I am very excited by the idea of combining neuroscience with something like the effects of learning a classical language on developing brains. Many studies have shown the plethora of positive effects of being bilingual, but not much research has been done on classical languages. I have been studying Latin for over seven years, and I have experienced firsthand the positive effects. I spend hours every day breaking down complex sentences such as those in Vergil’s Aeneid, and so have extended this approach to problem-solving to other aspects of my life, like my neuroscience research. This is the program I would create for my college scholars project. 

Cornell is also the only university I am interested in that offers a speaking course in Latin: Conversational Latin. For the past six years, I have rarely had to translate more than a few sentences at a time from English to Latin, never truly experiencing the unique grammatical features of Latin, such as intricate word play by Catullus in his Odes, that drew me so much to this language. I would love to supplement my knowledge by being able to formulate my thoughts in Latin and actively immerse myself in the language. I am really excited about learning the language as it was meant to be learned, as well as the new perspective it will provide me on Latin rhetorical artifacts. 

As a kid who loves inventing, enjoys interactive learning, and wants to speak a dead language, I know Cornell is where I want to be. I wonder if my roommate will mind if I bring my EEG?

 

 • Hướng 3: Viết 1 điểm giá trị nhất

 

Chọn ra 1 điểm giá trị nhất của trường, kết nối nó với bạn bằng việc kể một câu chuyện.

Cách viết này dành cho:

 • Những bài luận giới hạn lượng và muốn thí sinh chỉ viết về 1 điểm giá trị nhất.
 • Học sinh muốn thử thách và cho rằng cách viết 1 và 2 bao hàm quá nhiều thông tin.

Tại sao đây là cách viết khá thử thách? Bởi bạn sẽ bỏ qua cơ hội được viết 5 – 15 lí do để kết nối nó với bản thân bạn và gây ấn tượng với trường. Ngoài ra, vì cách viết này cần một câu chuyện để kết nối, nên nếu câu chuyện của bạn không có gì ấn tượng, hay giá trị duy nhất trong bài không được làm rõ, bài luận sẽ không được đánh giá cao.

Vậy cách viết theo hướng này nên như thế nào?

 • Tìm điểm chung giữa giá trị của trường và giá trị của bạn: Điều này đòi hỏi bạn phải nghiên cứu, tìm hiểu kĩ càng.
 • Viết nháp: từ 1 điểm giá trị nhất của trường, hãy tìm cách kết nối với bạn, mô tả rõ điểm chung và viết nháp thật nhiều lần.
 • Viết ra một điểm yếu: Bạn hoàn toàn có thể nêu ra điểm yếu của mình trong câu chuyện bạn kể, miễn sao kết nối nó được với điểm chung giữa bạn và trường, để vẫn bật lên được bạn là một lựa chọn phù hợp trở thành sinh viên trong trường.

Hãy xem bài luận mẫu dưới đây để tham khảo cách viết dạng này:

The Why Bowdoin “Why this College” Essay Example

Prompt: Bowdoin students and alumni often cite world-class faculty and opportunities for intellectual engagement, the College’s commitment to the Common Good, and the special quality of life on the coast of Maine as important aspects of the Bowdoin experience. (Word limit: 250)

Reflecting on your own interests and experiences, please comment on one of the following:

 1. Intellectual engagement
 2. The Common Good
 3. Connection to place

On the first dawn of the summer, I found myself in a familiar place: sitting awkwardly in the back of a crowded bus full of rowdy twelve year olds. But this time around, I wasn’t the shy, new kid at school, a position I knew all too well. I was the teacher, implementing a middle school aquatic ecology curriculum I’d developed the year before.

As New Jersey’s Passaic River appeared on the horizon, I tightened the red laces on my Merrell hiking boots and checked my bag: clipboards, lesson plans, and a new water testing kit.

For the entire day, I watched as twenty-five young minds tested the Passaic River’s water. Using the river as a natural learning laboratory, I taught them about pollution and industrialization, urban design and remediation strategies.

That summer, through my work in environmental education, I discovered the power of place. I realized that in a changing world, places really are the best storytellers. By tracking the Passaic’s pollution levels, we toured the tales of its waters, beginning with its use by the Lenape Native Americans, to its unjust usurpation by European hegemons, to the Vietnam War, during which tons of Agent Orange were dumped recklessly.

At Bowdoin, I’ll encounter this again. I find myself doing the very thing I was teaching: investigating the rich stories behind a place. As part of my major in Earth and Oceanographic Science, I blissfully get lost on Orr’s Island, researching everything from the historical ecology to the changing geography of the Maine coastline. And I can’t wait.

Ngoài 3 hướng viết trên, bạn vẫn có thể viết tập trung vào 1 ý quan trọng nhất song vẫn liệt kê thêm được một vài lý do chọn trường. Nhưng hãy nhớ lưu ý làm nổi bật: Sự kết nối giữa bạn và trường.

3. Làm sao để viết bài luận về lí do chọn trường nếu bạn vẫn chưa chọn được ngành học phù hợp

Cách thứ nhất, viết câu luận đề liệt kê ra 2 – 3 ngành bạn thích nhưng vẫn chưa chắc chắn sẽ theo học cái gì, và nhấn mạnh rằng trường sẽ giúp bạn khám phá sâu các ngành đó và lựa chọn ra một ngành phù hợp. Ví dụ: “I’m interested in X, Y, and Z, and I believe there’s no other place for me to explore these areas than the University of Wisconsin-Madison.”

Cách thứ 2, bạn có thể viết theo cách sáng tạo hơn để thu hút người đọc ngay cả khi bạn chưa biết mình muốn học cái gì. Hãy đọc ví dụ sau:

The Why Johns Hopkins “Why this College” Essay Example

Prompt: Johns Hopkins University was founded in 1876 on a spirit of exploration and discovery. As a result, students can pursue a multi-dimensional undergraduate experience both in and outside of the classroom. Given the opportunities at Hopkins, please discuss your current interests (academic, extracurricular, personal passions, summer experiences, etc.) and how you will build upon them here. (500 words)

Dear 2016 Alex,

It’s 2026. I have just returned from the G20 summit after delivering the annual-report on demographic transition and population stability.

Throughout your seventeen years of life, you have been barraged with choices: Which airline seat to choose? Is the answer B or C? Is “the dress” blue/black or white/gold? But, you will soon make a choice that will allow you to harness your knowledge and apply it to reality. The choice to go to Johns Hopkins.

By now, you have lived in India, the UK, and the USA: multicultural exposure that shaped your worldview. You are confused as to what you want exactly, but deep down you strive for a synergy of ideas and fields. That can and will be found at Hopkins.

Particularly, the JHU Humanities Center will provide you with a flexible approach toward interdisciplinary study: important, as you value the need to explore before settling on a choice. You will find this at Homewood, but also globally; through study at the Sciences Po campus, Paris, which outlines the interconnectedness between areas such as law, finance, and urban policy.

In Model United Nations, you built skills in collaboration, working with students across the country to embody pluralism and reach consensus. At Hopkins, you will enhance these skills and your knowledge of international relations in Professors Moss and Hanchards’s class, Diaspora, Nation, Race, & Politics. The discussions, which range from political sociology and human rights to the fall of late nineteenth century empires, will give you greater insight into how history determines our understanding of today’s geopolitical challenges.

And although you stuck your toe in the ocean of government and politics through your internship in Senator Glazer’s office, JHU provides an immersive dive into this field through their International Studies Program, with opportunities at the Nanjing Center, China and the Nitze School in Washington D.C.

On a local level, you will be able to extend your political service when you run for JHU Student Government Association, where you will continue to represent diverse viewpoints and provide a forum for recognition and discussion.

You will also have the opportunity to continue your work with the Red Cross, giving back to the Baltimore community by joining the JHU and the Chesapeake Regional chapters. And by joining the Public Health Student Forum, you will gain access to speakers who have worked in these fields all their life, like Former Director of the Peace Corps, Dr. Jody Olsen, and Dr. Richard Benjamin, Chief Medical Officer of the Red Cross.

All your life experiences, from building community to understanding behavior in order to enact decisions, have stemmed from One. Single. Choice. Without Johns Hopkins, you would not have become an expert on global policy change, speaking at events like the G20 emporium.

Yes, the world has changed dramatically in the past 10 years. But Hopkins recognizes this fluidity, and paired with you, Alex, will propel the importance of integrative study.

Love,

Future Alex

PS: The dress is white/gold.

Trên đây là toàn bộ bí quyết viết luận chủ đề “Why this college? Why us?. APUS xin nhắc lại rằng điều quan trọng nhất trong bài luận dạng này chính là việc kết nối những đặc điểm của trường và chính bạn. Hy vọng bạn sẽ chọn cho mình được cách viết phù hợp để thu hút Ban tuyển sinh.